AKÁR -70% KEDVEZMÉNY! KATTINTS AZ AKCIÓKÉRT!
INGYENES SZÁLLÍTÁS 50.000 FT FELETT!

Cikkek

Cikkek

 

Manapság egyre elterjedtebb a jéghideg zuhany a wellness-rajongók körében, akik nem félnek ezzel indítani a napjukat.


Manapság egyre elterjedtebb a jéghideg zuhany a wellness-rajongók körében, akik nem félnek ezzel indítani a napjukat.


Ez a mozgalom a holland „Ice Man” Wim Hof-fal kezdődött, aki ugyan se nem harcművész, se nem küzdősportoló, ennek ellenére még is ő az egyik legkeményebb ember a világon. 26 világrekord is fűződik a nevéhez, például 2 nap alatt megmászta a Kilimandzsárót rövidnadrágban, -20 fokban lefutott egy maratont, szintén rövidnadrágban, és ő töltötte a legtöbb időt jeges vízben.

Nevéhez fűződik a WHM, azaz a Wim Hof Módszer is. Hof úgy véli, hogy az átlagember nincs kitéve az olyan szélsőséges állapotoknak, amik lehetővé teszik, hogy alkalmazkodni tudjunk bizonyos stresszhelyzetekhez. A helyes légzés, meditáció, és a szervezet hidegnek való kitételének a kombinációja segítségével testünket megóvhatjuk a betegségektől, a káros környezeti behatásoktól, és a mindennapi stressztől. Hof számára ez nem más, mint egy spirituális út.

„Becoming The Ice Man” című könyvében ezt írja:

„A félelem nem szűnik meg magától. Szembe kell nézned vele, újraformálnod, majd megtanulnod irányítani a saját irracionális valóságában. Minden embernek megvan a hatalma, hogy ezt megtegye. Mélyen magunkba nézni, és szembenézni igazi valónkkal, az egy erőteljes cselekedet.”

Ám nem ő az egyetlen, aki a hideg zuhanyt támogatja, Tim Ferriss is kifejti saját könyvében annak előnyeit, és hetente három 10 perces jeges fürdőt vesz. Ferriss szerint a reggeli hideg zuhany segíti az anyagcserét és felfrissít. Egy Nemzeti Egészségügyi Intézet 2008-as tanulmánya szerint, a hideg víz akár antidepresszánsként is szolgálhat.

Érdemes megjegyezni azonban, hogy az ígéretes jelek ellenére is vannak, akik ellenzik a dolgot. Egy 2016-os tanulmány szerint, bár a hideg zuhanyt alkalmazók kevesebb betegszabadságot vettek ki, viszont nem feltétlenül voltak egészségesebbek.

Számos pozitív hatása ellenére nem ajánlott mindenkinek: a szív- és érrendszeri betegségekkel rendelkezők előtte mindenképpen kérjék ki orvosuk véleményét.


1. Segít a hosszútávú depresszió elleni küzdelemben

Van különbség aközött, hogy rosszul érzed magad, vagy depressziós vagy. 4 emberből minimum 1 hajlamos valamilyen mentális, illetve lelki problémára. Egy 2014-es kutatás szerint, 2-3 perc 20 °C fokos vízben töltött idő több hónapon keresztül, rettentő mennyiségű elektromos impulzust küld a perifériás idegvégződésekből az agyba, ami antidepresszáns hatású.

Ha a testünk úgy gondolja, hogy a fagyhalál veszélye áll fent, átirányítja a vért a végtagokból a fontosabb helyekre: a fejbe és a szívbe. Ezzel növeli a noradrenalin és a béta-endorfin szintjét a vérben, ami elősegíti a jó hangulatot.


2. Segít a fogyásban

Eleged van a fárasztó edzésekből és a salátából? Wim Hof szerint, a hideg víz elősegíti a „barna zsírsejtek” termelődését a szervezetünkben. A „fehér zsírokkal” szemben, ami a legtöbbünkön jelen van, a barna zsírok melegen tartják testünket, és fokozzák az anyagcserét.

Ha szélsőséges körülményeknek tesszük ki a szervezetünket, azzal arra kényszerítjük, hogy alkalmazkodjon, és újratermelje ezt a barna zsírt.


3. Elűzi az izomlázat

Mindenki számára ismerős lehet az érzés, amikor egy komolyabb edzés után 1-2 nappal szörnyű, múlni nem akaró fájdalmai vannak. Az izomláz egyik oka az edzés során felhalmozódott tejsav, a másik pedig, hogy az izom növelése miatt az izomrostokban mikrosérülések keletkeznek, ezeknek a gyógyulása okozza az izom növekedését.

A jeges fürdő összehúzza az artériákat, ezáltal kipréseli a tejsavat az izomrostok közül, illetve csökkenti a duzzanatot és gyulladást is.


4. Kevésbé leszel beteg

Már említettük a 2016-os tanulmányt, miszerint a rendszeres hideg zuhanyt alkalmazók kevesebb betegszabadságot vesznek ki.

10 hidegvizes úszónőt figyeltek meg egy másik kísérlet során, és észrevették, hogy alkalmazkodnak az ismétlődő oxidatív stresszhez. Genetikai szinten annyi történt, hogy jelentősen megnövekedett az antioxidáns glutationok száma, ezek pedig a szervezet védekezőképességét fokozzák, ezáltal csökkentve a rák, szív- és más genetikai betegségek kockázatát.

Ennek függvényében feltételezhetjük, hogy a rendszeres hideg zuhany hasonló előnyökkel járhat.


5. Megnöveli a libidót

Az ötlet, hogy a hideg víztől hancúrozni támad kedve az embernek, talán nem teljesen igaz. Bizonyított viszont, hogy a hideg víz, legalább is a férfiaknál, növeli a nemi vágyat, mivel megemelkedik a tesztoszteronszintjük.


6. Segít az összpontosításban

Az eddig említett előnyök mellett, a hideg víz csökkenti a fáradtságot. Fokozza a véráramlást, oxigénszállítást, és a szívbe és az agyba pumpálja a legtöbb vért. Ezek segítségével könnyebben tudunk koncentrálni, fókuszálni.


7. Segít leküzdeni a stresszt

Egy másik, hideg vízi úszókat vizsgáló tanulmány szerint, a hideg víz növeli a glutationszintet a vérben, valamint segít csökkenteni a káros, biológiai melléktermékek szuperoxid-diszmutáz, glutation-peroxidáz és kataláz szintjét. Ez magyarul annyit tesz, hogy az átlagosnál könnyebben tudunk alkalmazkodni a környezeti terhelésekhez.