24.990 ft feletti rendelés esetén ingyenes házhozszállítás magánszemélyek részére!

Pattanások kezelése

A PATTANÁSOK PROBLÉMÁJA NAGYJÁBÓL 700 MILLIÓ EMBERT ÉRINT A FÖLDÖN, A LAKOSSÁG KÖZEL 10%-ÁT. A GALAXY COSMETICS SEGÍT MEGÉRTENI A PROBLÉMA KIALAKULÁSÁT ÉS SEGÍTSÉGET NYÚJT ANNAK HATÁSOS KEZELÉSÉBEN.
Ebben az útmutatóban áttekintjük a pattanások okait, lehetséges kezelési módjait, illetve néhány kezelési gyakorlatot. Termékkínálatunk alapján javaslatot teszünk a pattanások okozta problémák kezelésére. Célunk az, hogy segítséget nyújtsunk.

A pattanás egy olyan probléma, amellyel sok embernek kell megküzdenie – megközelítően a világ lakosságának 10%-át érinti. A pattanás leggyakrabban bőrkiütéssel jár, amely az arcon, a háton és a mellkason jelentkezik. A pattanásos bőr  leginkább a 12 és 25 év közötti korosztályt érinti, ezen belül is inkább a férfiakat. Becslések szerint tíz fiatalkorúból három szenved közepes vagy erős pattanás tüneteitől – persze ez nem jelenti azt, hogy a probléma ne merülhetne fel kortól függetlenül. Az emberek majdnem 90%-a fiatal korában, a pubertás korban beinduló hormontermelés miatt szenved pattanásoktól, mely probléma gyakran a felnőtt korban is megmarad.


Normál bőr

A normál bőr faggyúmirigyei rendben működnek: faggyút termelnek, hogy a bőr optimális hidratációját rendben tartsák. A bőr pórusai lehetővé teszik a faggyúkiválasztást. A faggyúmirigy túltermelése esetén a pattanások kellemetlenebbé válhatnak és a bőr olajos és zsíros lesz.


Enyhétől a közepesen pattanásos bőrig

Az enyhe és közepesen pattanásos bőr esetén a pórusok eltömődnek, amelyet gyakran a megvastagodott vagy elhalt hámsejtek okoznak. Ennek eredménye a bőrön található apró pöttyök, amelyek lehetnek mitesszerek, grízek és pattanások. Ahogy a faggyú összegyűlik az eltömített pórusok alatt, kiütések és pattanások (gyulladt, piros, fejnélküli kiütések) jelenhetnek meg.


Közepesen pattanásos bőrtől a szélsőséges esetekig

A közepesen pattanásos és a szélsőséges bőr esetében az elzáródott faggyú ideális táptalaja a baktériumoknak, különösképpen a P. Acnes baktériumnak. A bőr gyulladása a baktériális fertőzésre való reakció.  Ilyenkor a bőr pirossá válik, gennyes pattanások jelennek meg az arcon (gyulladt, piros kiütések fehér vagy sárga középponttal). A pattanások továbbfejlődhetnek és betokosodhatnak (nagy, kemény gumók képződnek a bőr felszíne alatt), vagy cisztává alakulhatnak (ciszta ugyanolyan mint a betokosodott pattanás, csak gennyel telített), amelyek bőrgyógyászatilag kezelhetők cortisone szteroid injekcióval.


Pattanás hatásai a szervezetre

A kiütések és annak fent említett változatai, idővel meggyógyulnak. Azonban, az akár több hónapon át tartó életciklusuk alatt nemkívánatos látványt nyújtanak, csökkentik az önbizalmat, depressziót okozhatnak, a bőrön megjelenhetnek sötét foltok, szélsőséges esetekben pedig maradandó bőrkárosodást is okozhatnak.

Nem árt tudni azonban, hogy a pattanások kialakulásához nem csak a faggyúmirigyek túltermelése, vagy a pórusok eltömődése vezethet. A teljesség igénye nélkül ezek lehetnek genetikai problémák, hormontermelési problémák, vagy a táplálkozási szokásokkal kapcsolatos problémák. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy konzultálj orvosoddal vagy egyeztess egy bőrgyógyásszal, mielőtt bármilyen kezelést elkezdenél.

A tested és az immunrendszered minden tőle telhetőt megtesz, hogy harcoljon a pattanásokkal és a hozzá kapcsolódó problémákkal. Te is segíthetsz magadon azzal, hogy elkerülöd a következőkben leírtakat. A közhiedelemmel ellentétben a pattanásokat nem a kellő higiénia hiánya vagy a stressz okozza; a pattanás nem bőrbetegség és nem lehet azzal megelőzni a kialakulását, hogy több vizet iszunk a napi ajánlott mennyiségnél. Nincs arra vonatkozóan bizonyíték, hogy a napozókrémek, olajak gyógyító hatással lennének a pattanásos bőrre, azonban a megfelelő kezelés biztosan segít vagy akár meg is szünteti a pattanásokat.


Próbáld kerülni:

 • Vastag és/vagy zsíros smink
 • Pattanás nyomkodása, elkaparása – gyulladt és sebes lesz
 • Izzadás
 • Szűk, meleg ruha viselése
 • Gyógyszeres kezelés a háziorvossal, vagy bőrgyógyásszal történt egyeztetés nélkül!
 • Anabolikus szteroidok
 • Cukor és tejtermék túlzott fogyasztása (kutatások bizonyítják, hogy azok az étrendek, melyek magas cukor és tejterméket tartalmaznak, elősegítik a pattanások kialakulását)


Orvosi és/vagy bőrgyógyászati kezelések

Az orvos és a bőrgyógyász olyan helyi pattanás elleni, benzoyl peroxide-ot tartalmazó krémet írhat fel, amely megöli a baktériumokat, csökkenti a gyulladást és szabaddá teszi a pórusokat. Különböző akut kezelések, helyi antibiotikumkúrák , fény- és lézerterápiák, valamint azelainsavat tartalmazó krémek is hatékonyak lehetnek a mitesszerek, pattanások kezelésében. Az orvos felírhat szájon át szedhető gyógyszert is, tetracycline bázisú antibiotikumokat (pl. oxytetracycline, tetracycline, doxycycline, lymecycline és minocycline) vagy isotretinoin tablettákat – ez uttóbiaknak jól dokumentált mellékhatásai vannak.

A kezelések akár 4 hónapon át (vagy ennél tovább) is eltarthatnak, de a legtöbb esetben 4-6 hetes kezeléssel meg lehet oldani a problémákat, amennyiben már kitapasztaltuk, hogy mely kezelések a leghatékonyabbak az adott problémára. A kezelések fenntarthatók a tinédzser kor vége felé, illetve a húszas éveink elején, hogy a problémák újabb kialakulása megelőzhető legyen. Bármi okból is történjék, a kezelések esetleges megszakítása nem jelenti azt, hogy a kiújult problémát ne lehetne ismételten kezelni!


Legjobb gyakorlat

Az orvosi kezelések kiegészítésére a Galaxy Cosmetics kialakított egy olyan termékkört, amely hatékonyan segíthet Neked a felmerült, kialakult probléma megoldását illetően. Minden egyes termék a gyártók kitartó tesztelését követően került forgalomba, illetve ezen termékek természetesen megfelelnek minden hazai előírásnak.

 • Mosd meg arcod reggel, ébredés után, illetve este lefekvés előtt langyos vízzel, és használj arctisztítót, amely fertőtleníti arcod a pattanásokat és kiütéseket okozó baktériumoktól, csökkenti az arcpírt és lenyugtatja a gyulladt bőrt, amelyet nem fog annyira szárazzá tenni, hogy az túlzott faggyútúltermeléshez vezessen!
 • Használj pórustisztító, olajmentes bőrápoló termékeket, amelyek megoldják a bőr természetes olajtermelését (akár 78%-al csökkenti azt 8 órán át), a faggyútermelés szabályozásával.
 • Kerüld a különböző bőrradírok és arcszappanok használatát! 
 • Ne kapard el a mitesszereket, mivel azok nem a kosztól színeződnek feketésre, hanem a pigmentációtól, így az elkaparás nem segít! Használj artisztító maszkot, amely eltűnteti az egyenetlenségeket, mélyen tisztítja a bőrszennyeződéseket - ezáltal megszüntetve a kitütéseket -, illetve a mitesszerek kiakulásának esélyét nagy mértékben csökkenti.
 • Végül, ha szeretnéd elrejteni kialakult kiütéseid, pattanásaid, vagy éppen a bőrpírt, használj mattosító termékeket!


Ahogy látod, rengeteg mindenre kellene odafigyelni, ha pattanásokról van szó. Reméljük, hogy a fent leírtak, illetve a javasolt termékek és kezelések Téged is segítenek majd abban, hogy kialakult problémáid hatákonyan kezelje. Mint ahogy azt korábban is leírtuk, bárminemű kezelés megkezdése előtt, minden esetben azt javasoljuk, hogy egyeztess háziorvosoddal, bőrgyógyászoddal, hogy a meglévő problémád megoldásához professzionális és megfelelő szakmai tanácsot kapj! A pattanások kezelhetők, és ebben nem vagy egyedül, hiszen mi megadjuk Neked a kellő segítséget. Ha bármivel kapcsolatban kérdésed merülne fel, küldj egy emailt nekünk, hogy diszkréten segíthessünk kialakult problémáddal kapcsolatban, és szakértői tanácsot adhassunk Neked!