24.990 ft feletti rendelés esetén ingyenes házhozszállítás magánszemélyek részére!

Korpás haj

A KORPA NEMCSAK KELLEMETLEN ÉS IRRITÁLÓ, DE AZ ÖNBIZALMADRA SEM LESZ JÓTÉKONY HATÁSSAL! OLVASD EL FÉRFI HAJÁPOLÁSI ÚTMUTATÓNKAT, HOGY MEGTUDD, HOGYAN VEDD FEL A KÜZDELMET A KORPÁVAL!A korpa régóta a legkellemetlenebb dolgok listáján szerepel, a férfi hajápolás egyik kellemetlen problémája, mellyel legalább az emberek felének szembe kell néznie élete során. A férfiak pedig különösen veszélyeztetettek, mivel náluk könyebben alakul ki a korpásodás.

Meglepő módon, a közhiedelemmel ellentétben, a korpa nem a száraz fejbőr eredménye. Épp ellenkezőleg! Sokkal nagyobb esélye van a korpa kialkaulásának azoknál, akiknek a bőrük olajosabb, zsírosabb típusú.

Habár a mai napig heves viták vannak a korpa pontos kialakulásával és okával kapcsolatban, a legvalószínűbb az, hogy egy malassezia nevű gombafaj okozza, amely mindenki fejbőrén egyaránt megtalálható, azonban csak néhányunknál vezethet korpásodáshoz. A gombát alapvetően a fejbőrőn a faggyúmirigyekből kivált olajok vonzzák - a túlzott olaj (faggyú) – termelés, a gombák elszaporodásához vezethet. A gombák életciklusuk során egyfajta savas anyagot választanak ki, amelyek a bőrt irritálják, és annak felső rétegét feltöredezik. A felszaporodott gombák pedig túltermelhetik ezt a savas anyagot, amely korpásodás kialakulásához vezethet.


Mit tegyél, hogy fel tudd venni a harcot a korpával?

Olvasd el férfi hajápolási tanácsainkat, melyek remélhetőleg segítenek neked, hogy jobban megértsd a korpás fejbőrrel kapcsolatos problémádat és arra megoldást találj.


Ne vakard!

Nemcsak fellazítja a vakarás a korpásodás miatt feltöredezett bőrt  és ezáltal láthatóbbá teszi a korpát, hanem összetöredezi a hajtöveket is, amelyek nem javítanak a helyzeten és látványt sem teszik esztétikusabbá.


Ne használj erős hajformálószereket!

A wax és zselé lehet, hogy jó a normál hajra, de akinek korpás, annak nem javasoljuk, mivel a hajához ragasztja a feltöredezett bőrdarabokat, ami semmiképpen nem fog javítani a komfortérzeten.


Ne téveszd össze a korpát a seborrheás dermatitisszel!

Az utóbbit nagyobb, zsírosabb feltöredezett bőrdarabok, és gyulladt fejbőr jellemzi, amely nemcsak a fej tetejéig, hanem egészen a hajvonalig – szélsőséges esetben a fültövig, a homlokig, vagy a nyakövig is – kiterjedhet. A seborrheás dermatitisz gyorsan elterjedhet a családban, illetve bizonyos élelmiszerek fogyasztása esetén akár rosszabodhat is a helyzet. Ha úgy gondolod, hogy ilyen problémád lehet, azt javasoljuk, hogy minél előbb keresd fel háziorvosod, vagy keress fel egy bőrgyógyászt.


Ne idegeskedj!

A legtöbb korpásodásban szenvedő arról számol be, hogy a korpásodás intenzívebbé válik a stresszesebb időszakokban – egyszóval ha stresszes életet élsz, próbálj meg visszavenni egy kicsit a tempóból. Ha pedig a korpa miatt idegeskedsz, ne feledd, hogy ez ellen mindig tehetsz valamit!


Gondold meg, mit eszel!

Élelmiszerkutató felmérések szerint a sóban, cukorban, illetve zsírban gazdag diéták megemelehetik a korpa kialakulásának esélyét, illetve a meglévő tüneteket intenzivebbé tehetik, mivel hátrányosan módosítják a fejbőr természetes faggyúkiválasztását a fejbőrön szaporodó malassezia gombák javára.


Használj korpásodás elleni férfi sampont!

A korpásodás elleni samponok általában olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek segítenek neked felvenni a harcot a kialakult korpával. Ezek az összetevők hatóanyaguknak (cink pyrithion, ketoconazole, pirocton olamin, vagy szalicilsav) köszönhetően elpusztítják a korpásodást okozó gombákat. 

Kínálatunkban találsz olyan samponokat is, amelyek a szalicilsav mellett olyan összetevőket tartamaznak, amelyek segítenek visszaállítani bőröd természetes faggyútermelését. A gyakori fejmosás pedig megaszabadít téged a hajadra vagy a fejbőrödre ragadt korpától és tisztán tartja a fejedet.

A korpásodás elleni samponokat kétnaponta használd, mindig dörzsöld be azokat rendesen hajmosáskor a hajadba, ezt követően hagyd rajta legalább egy percig, mielőtt hideg vízzel alaposan lemosod. Amennyiben úgy látod, hogy egy adott korpásodás elleni sampon nem működik nálad, egyszerűen válts egy másikra. Néha a megfelelő termék megtalálása hosszabb időbe telhet.


Menj ki többet a szabadba!

Jó hír a kint sok időt eltöltőknek: kutatások bizonyítják, hogy azoknál, akik több időt töltenek el a szabadban, kevésbé, ritkábban alkul ki korpásodás.


Öltözz okosan!

Ha korpás a hajad, ameddig megküzdesz vele és elmúlasztod, öltözködj úgy, hogy abból keveset, vagy egyáltalán ne mutass semmit. Hordj természetes, világos színeket, ne hívd fel a figyelmet a korpára.


Reméljük, hogy tudtunk segíteni. Biztatásul pedig ne felejtsd el, hogy bár a korpa kellemetlen dolog, de lehet kezelni - ami azért megnyugtató! Ha bármi kérdésed lenne férfi hajápolási témában, fordulj hozzánk bizalommal, minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy segítsünk a legjobb megoldást megtalálni!