AKÁR -70% KEDVEZMÉNY! KATTINTS AZ AKCIÓKÉRT!
INGYENES SZÁLLÍTÁS 50.000 FT FELETT!

Cikkek

Cikkek

 

A szakáll mindig is jelentős szerepet játszott a férfiak életében, ha kíváncsi vagy, hogyan is alakult az évek során, tarts velünk!

A szakáll mindig is jelentős szerepet játszott a férfiak életében, hiszen már a 16. századtól a hatalom szimbólumának tekintették. Azonban az évszázadok során az is előfordult, hogy a szakáll megnövesztése az ápolatlanságot szimbolizálta, ezért sok féle stílus, szakáll típus megjelent a különböző korszakokban.

Általában a korszakok szakálltrendjeit fontos történelmi személyek, hírességek inspirálták.

Kezdjük is az 1800-as évek kiemelkedő alakjával, Ambrose Burnside-al, aki a „sideburns” ihletője volt. Ezt a típust a simára borotvált áll, a bokros oldalszakáll és bajusz jellemezte.



1861-ben Abraham Lincoln elnökké válásával, új szakállstílust vezetett be: az állszakált. Ennek lényege, hogy a bajusz teljes leborotválására került sor és a szakállat az álkapocs mentén, hosszabbra növesztették meg.




Az 1890es években Abraham Lincolnhoz hasonlóan Rutherford Hayes is új trendet vezetett be, kissé ápolatlannak tűnő kinézetével. A korszak jellemzője, a teljes szakáll lett.




Az 1900-as években, egyre elterjedtebbé vált a bajusz, hiszen az első világháborúban a férfiak rájöttek, hogy a szakáll nehézséget okoz a gázmaszk felvételében. Így William Howard Taft elnök mintájára a „handlebar” pödört bajusz vált jelentősé.




Az utolsó történelmi személy, aki bajuszt ihletett, az Adolf Hitler volt. Az 1930-as években, kifejezetten népszerű volt a férfiak körében, a róla elnevezett „Hitler bajusz”. De a stílus nyilvánvaló okok miatt, eltűnt a köztudattból és viselete manapság sértőnek számít.  




Amikor az Elfújta a szél premierjét bemutatták 1939-ben, mondani se kell, hogy Clark Gables ceruzavékony bajusza vitte a pálmát. Vékony finomságával, méltóságteljes megjelenést, eleganciát tükrözött a férfiak körében.




Az 1970-es évek trendje az patkóbajusz. Ezt leginkább Hulk Hogan képviselte, de mellette számos zenész, mint például a Metallica és a Guns N’ Roses frontembere próbálta bevezetni a mainstreambe ezt a trendet.




Az 1980 -as években a bajusz vastagabbá vált és közvetlenül a felső ajak felett jelent meg. Ez „Chevron” néven vált ismerté, és Tom Selleck színész tette népszerűvé.




A századfordulón a borosta igen népszerűvé vált, annak ellenére, hogy ez ápolatlan megjelenést eredményezett. Fő képviselői Brad Pitt és George Clooney voltak.




Napjainkban a fő cél a változatosság és az egyediség, ennek köszönhetően számos szakáll és bajusz trend van jelen. Nem lehet megmondani éppen mi a legmenőbb, hiszen ebben a színes világban minden elfogadott és örülhetünk, hogy mindig tudunk valami újat mutatni.


forrás: https://www.insider.com/evolution-of-facial-hair-2018-11