AKÁR -70% KEDVEZMÉNY! KATTINTS AZ AKCIÓKÉRT!
INGYENES SZÁLLÍTÁS 50.000 FT FELETT!

Cikkek

Cikkek

 

Manapság arcszőrzetet egyszerűen csak divatból növesztenek, ám a különböző kultúrákban különféle okból viselték. Íme pár példa!

Minden kultúrában más-más dolog miatt hordanak szakállat az emberek. Manapság arcszőrzetet egyszerűen csak divatból növesztenek, ám a különböző kultúrákban különféle okból viselték. Íme pár példa:

  • A férfiasság jeleként
  • Vallási célokból
  • A bölcsesség szimbólumaként
  • Hideg éghajlaton a melegségéért


Mezopotámiaiak

A mezopotámiaiak az ősi világ néhány hihetetlen csodájáról ismertek. Leleményességük sok kultúrát befolyásolt az írás, a matematika és a szellemiség terén. A másik dolog, amitől kiemelkedőek voltak, az a szakálluk volt, és az, hogy milyen stílusosan formázták őket. Fenséges arcszőrzettel büszkélkedhettek, különösen az asszírok, babiloniak, sumérok, és még az elámiak is.

Valójában az összes ősi civilizáció közül az ő szakálluk volt a legkifinomultabb. A szakáll számukra az erőt és férfiasságot jelképezte. Hogy ne kelljen bepötyögnöd a google-be, íme egy kép:



Egyiptomiak

A legmagasabb rangú egyiptomi uralkodók és fáraók kizárólag az állukon növesztettek szőrt, amit gyakran be is festettek vörösesbarnára, és az sem volt ritka, hogy aranyékszerekkel díszítették.

Csakúgy, mint sok ókori társadalom uralkodói esetében, az egyiptomi fáraók ruhatárából sem hiányozhattak a legkacifántosabb darabok. Ezek közül talán a legfurcsább az állukon hordható ál-szakáll, ami fémből készült, és ezt nemtől függetlenül, nők is viselték.


Görögök

Az ókori görögök a szakállra a becsületesség és férfiasság szimbólumaként tekintették. A férfiak csak a gyász idején borotválták le arcszőrzetüket. Gyakori volt, hogy szakállukat fürtökbe göndörítve viselték, melyet egy fogó segítségével pödörtek be.

A sima arcot szégyenteljesnek, illetve a nőiesség jelének tartották, így gyakran alkalmazták retorzióként is. Például a spártaiak a gyávákat azzal büntették, hogy levágták a szakálluk egy részét.


Etiópok

Etiópia az egyike azoknak a helyeknek, ahol a férfiak nagy része a szakállat vallási célokból viseli. Nagyon sok ember ortodox keresztény. A világon Etiópiában a második legtöbb az ortodox keresztény a világon, Oroszország után. Ez azt jelenti, hogy több millió ember szakállas Etiópiában. A gyülekezők és a papok is évezredek óta viselnek arcszőrzetet jelképesen. Ez elvezet minket a rasztafariánusokhoz.


Rasztafariánusok

Történelemórán több mint valószínű, hogy te is hallottál már róluk. Amit meg kell említenünk a ezzel kapcsolatban, hogy Marcus Garvey filozófiájából fakad, és Etiópiához köthető. E mozgalom követői sziklaszilárdan hisznek Etiópia volt császárában, Hailee Selassie-ben, teljes nevén „ő császári felsége Hailé Szelasszié, Júda törzsének hódító oroszlánja, az etióp Királyok Királya és Isten választottja”. Születési neve Ras Tafari volt, vallása pedig Tawahedo. Ezektől függetlenül szakállat is viselt, és az Amhara-ág Salamon házából származott. Bár a rasztafáriaiak legkézenfekvőbb azonosító tényezője a tincsük, sokan szakállat is viselnek.