AKÁR -70% KEDVEZMÉNY! KATTINTS AZ AKCIÓKÉRT!
INGYENES SZÁLLÍTÁS 50.000 FT FELETT!

Cikkek

Cikkek

 

Az eldobható borotvák és a T alakú biztonsági borotvák között nincs igazi verseny helyzet – mindig az utóbbi nyerne.

Az eldobható borotvák és a T alakú biztonsági borotvák között nincs igazi verseny helyzet – mindig az utóbbi nyerne.



Hogy megértsük, mi hívta világra az eldobható borotvákat, valamint a patronos borotvákat, kicsit vissza kell mennünk az időben.

A biztonsági borotvák már nagyon régóta jelen vannak a piacon. A szomorú igazság a „modern” patronos borotvák megjelenése mögött, hogy az emberek olyan borotvára vágytak, amit igény szerint eldobhattak. Amikor King Camp Gillette a Crown Cork & Seal Co. of Fond du Lac-nál dolgozott Wisconsin-ban, rájött arra, hogy nincs abban elegendő pénz, ha olyan borotvákat gyártanak, amiket örökké lehet használni. Mivel egy árucikk, amit rendszeresen le kell cserélni egyben azt is jelenti, hogy egy folyamatos jövedelmet generál a forgalmazónak. Az elképzelés az volt, hogy ennek az új, eldobható borotvának azt a hatást kell keltenie, hogy többet nyújt, mint az elődei, akik már régóta a piacon vannak. Ez a kis történet azt hivatott elmesélni, hogy az eldobható borotva nem volt újdonság a biztonsági borotvákhoz képest (sőt!), de úgy akarták feltüntetni, mintha az lett volna. Vagyis egy nagyon jó marketing húzás volt Gillette-től.


Blunt/dull blades, életlen pengék használata

A legnagyobb gond, hogy hozzá szoktunk vagy hozzá szoktattak minket az eldobható/patronos borotvákhoz és ezek életlen pengéihez. Sohasem figyeltetek fel arra, hogy a nagy borotvagyártó cégek sohasem tesznek említést a pengék élességéről?

A pengék száma nem számít a borotválkozás során. Ami viszont fontos, az a pengék élessége.

A legtöbb gyártó csak a pengék számáról, a krémezőcsíkról, a borotva fogásáról, fényéről, esetleg vibráló funkciójáról vagy az állványáról tesz említést. Egyetlen egy dolgot felejtenek el, a legfontosabbat, a penge élességét, mivel, ha a pengénk nem éles az összes többi dolog említésre sem méltó. Persze, ha már ennyi „nélkülözhetetlen” tulajdonsága van a borotváiknak akkor meg is kell fizetni az árát, és mivel ezek a pengék még életlenek is, sokkal gyakrabban kell őket cserélni.


Borotválkozás minősége

Ne hagyjuk magunkat becsapni a reklámok által! Az az igazság, hogy a több penge még több irritációt okoz, mivel felsértik a bőrünk felső hámrétegét, ami a benőtt szőrtüszőkhöz is vezet. Szép, sima arcbőrt szeretnénk mindannyian, nem pedig borotválkozás utáni irritációt és sebeket. A biztonsági borotvával való borotválkozás nem csak használati funkciókat lát el, de egy elveszett hagyományt is felelevenít; ez egy mindennapos rituálé, s egyben egy relaxációs folyamat is. Nem csak simább borotválkozási élménnyel gazdagodunk, de még az irritációnak is és a bőrpíroknak is sokkal kisebb az esélye.


Esztétika / minőség

Alapvetően embere válogatja, kinek mi tetszik. Azonban, amikor egy krómozott biztonsági borotvát fogsz a kezedben, érzed, hogy valami tartós, tömör tárgy van a tulajdonodban. A nagyobb brandek 3-4 féle borotvát is készítenek, mindegyik feltűnő és színes. A patronos borotvával mindig csak egy tömeggyártott műanyagot fogsz a kezedben, a biztonsági borotvával, ezzel ellentétben úgy dolgozhatsz, mint egy igazi mesterember, ez a típusú borotva bevált a világtörténelem legbefolyásosabb embereinek, pont ugyan úgy, ahogy neked is a mai világban.


Kevesebb hulladék

A mai világban nem utolsó szempont a környezetvédelem sem. Az eldobható borotvákkal szemben a hagyományos biztonsági borotvákkal sokkal kevesebb a keletkező hulladék mennyisége. Rendkívül tartós, rozsdamentes acélból készülnek, így évekig hű társad lesz egy ilyen eszköz, nem kell 2-3 alkalmanként az egészet lecserélned. 


Költségek

Itt jön el a pillanat a legtöbb ember számára, mikor rájön, hogy a marketing, amely mindenhol körül veszi igen, rá is hat. Amíg a biztonsági borotvára való beruházás magasnak tűnhet (~11000Ft) várjunk egy pillanatot és gondoljunk bele, hogy utoljára mennyit költöttünk egy csomag cserélhető borotvabetétre a borotvánkhoz. Általában a 4db/csomagos verziók az elterjedtebbek, ezt egy közeli drogériában 4500-5000Ft-os áron találtam meg a Gillette borotvához. Vegyük figyelembe, hogy ezeket elég sűrűn eldobáljuk, mivel nincs semmi mód arra, hogy megélezzük őket, stb. Hasonlítsuk ezt össze egy ugyanúgy Gillette biztonsági borotvába való pengével (590Ft / 5penge / csomag) és rájövünk, hogy miért voltunk eddig a marketing áldozatai.

Ha elvégzünk egy gyors számítást kiderül, valóban mennyit is költünk borotválkozásra. Legyen az alaphelyzetünk, hogy 2 hét alatt 8x borotválkozzunk, ez azt jelenti, hogy 2 hetente új pengét vagy borotvabetétet kell használjunk. De ezt emberre válogatja.

1 hónap : Gillette borotvabetét 2x 1150 Ft = 2300 Ft , Gillette Penge  2x120Ft = 240 Ft

1 év : Gillette borotvabetét 4dbos : 12x 2300 Ft = 27600 Ft , Gillette Platinum Double Edge borotvapenge : 12 x 240 = 2880 Ft

27600-2880 = 24720 Ft-ot spórolnánk egy év alatt a fenti helyzet alapján. Arcszőrzet erősségtől függően.